Izvor Svete Petke na Kalemegdanu

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu jedna je od najpoštovanijih crkava u Beogradu. Nekada je na njenom mestu proticao izvor za koji se verovalo da isceljuje, ali turske vlasti nisu dozvoljavali srbima da priđu izvoru jer je tu bilo njihovo utvrđenje.

Usled siromaštva i čestog vidanja rana, uspevali su tadašnji beograđani da nekako dođu do izvora. Verovali su da štiti od bolesti, isceljuje rane i oči.

Dolaskom Austrije tokom 18.veka dozvolili su beograđanima prilaz izvoru, a onda su se svakoga dana stvarali veliki redovi kako bi potražili spas u ovoj vodi.

Početkom Prvog svetskog rata, 1915.godine, izvor je odjenom presušio, pa su svi prognozirali velika stradanja što je i bilo.

Pred kraj Prvog svetskog rata ili ti Velikog rata , 28. februara 1918. godine, izvor je ponovo počeo da protiče. Verovalo se u narodu da će kraj blizu i da ih je Sveta Petka opet pogledala.

Crkva Svete Petke sagrađena je na ovom izvoru 1937.godine.

Foto:Beogradske vesti/A.M

lara17

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Next Post

Grad se sprema za doček Nove godine 2020

Суб окт 26 , 2019
Banovo brdo: Razgovaraju dve sugrađanke: „Juče su kod mene na pijaci komunalnici zaplenili kupus. Šta li će sada ti ljudi koji od toga žive?“ – kaže starija sugrađanka svojoj prijateljici. „A, to je normalno. Uvek pred kraj godine Grad se sprema za doček Nove godine. Neka sačekaju prodavci da zaplene […]

Ako ste propustili