Brod “ Vojvoda Mišić „

Brod “ Vojvoda Mišić “ je prvobitno pripadao austrijskom parobrodskom društvu. Izgrađen je u Drezdenui pušten je u vodu 1916.godine pod nazivom „Radecki“.

Austrija je brod izgradila za ratne svrhe na početku Prvog svetskog rata gde je odmah dovezen u Zemun, gde je nakon pada Beograda, korišćen za prevoz austrijskih trupa na obale Beograde.

Isti brod je nakon oslobođenja Beograda prevezao srpske trupe na obale Zemuna pod komandom pukovnika Tucakovića.

1918.godine brod, kao deo zaplenjenog ratnog plena, dobija ime „Vojvoda Mišić“. Krajem 1929.godine brod je bio veoma oštećen,pa je poslat na restauraciju u radionicu na Adi Ciganliji.

Nakon detaljne restauracije 4.juna 1930.godine brod je ponovo pušten u vodu. Brod je bio preuređen u putnički brod, pa je primao oko 800 putnika, sa pet luksuznih kabina i 32 kreveta. Interesantno je da je ovo bio prvi brod u Srbiji gde su postavljeni parketi i tapete. Celo preuređenje broda urađeno je po ideji inžinjera Mirka Dimitrijevića.

Koristio je za prevoz na liniji Beograd – Radujevac.

Foto:ilustracija/pixabay

lara17

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Next Post

Vera Miletić - majka Mirjane Marković

Пон апр 15 , 2019
Vera Miletić rođena je 8.marta 1920. gоdinе u Pеtrоvcu na Mlavi. Dok je bila još u gimnaziji zajedno sa svoje dve sestre Olgom i Brankom,kao i sa sestrom od tetke Davorjankom Paunović – Zdenkom ( po nekima jedinom pravom ljubavi Josipa Broza Tita ) postali su članovi Komunističke partije Jugoslavije. […]